Ο Αλέξης Πανσέληνος εξομολογείται στον Πολιτιστικό Αντίλογο





             Από την παρουσίαση του βιβλίου του "Ελαφρά ελληνικά τραγούδια"



                     
      1.  Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
 Αδύνατο να θυμηθώ. Μιλάμε για την παιδική ηλικία, τότε που τα δώρα ήταν όλα βιβλία. Μάλλον πρέπει να ήταν μια έκδοση του “Μπάμπι, το μικρό ελάφι”, το οποίο τελείωσα μέσα σε θρήνους και κοπετούς για την τύχη της μαμάς ελαφίνας που τη σκότωσαν οι κυνηγοί.


      2.  Το πιο πρόσφατο;
Το “Όλγα” του Bernhardt Schlink στις εκδόσεις Κριτική και το “Εις την ψυχήν ελπίδα” του Άγη Πετάλα στις εκδόσεις Εστία. Η αναφορά είναι καθαρά χρονική, είναι δηλαδή τα δυο βιβλία που διάβασα πιο πρόσφατα, όπως με ρωτάτε.


    3.  Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει περισσότερες από μια φορές
    και γιατί;
 Επανέρχομαι συχνά στα βιβλία που μου άρεσαν. Έχω διαβάσει πολλές φορές (πάνω από πέντε) το “Πόλεμος και Ειρήνη” του Λ.Τολστόι, αλλά και τον “Μεγάλο Πέτρο” του Αλέξη Τολστόι, την τριλογία των Σωματοφυλάκων του Δουμά, το “Μοναστήρι της Πάρμας” του Σταντάλ. Και τρεις φορές απ’ αρχής μέχρι τέλους το “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο” του Προυστ. Στα γαλλικά και τις τρεις.


      4. Ποιος είναι οι αγαπημένος σας συγγραφέας;

Ένα συγγραφέας είναι αναγνώστης παθιασμένος (μόνο έτσι νοείται για μένα) και ένας παθιασμένος αναγνώστης δεν έχει μια και μοναδική αγάπη. Τείνει μάλλον στην αναγνωστική πολυγαμία. Για να περιορίσω την απάντησή μου στην ελληνική λογοτεχνία, πρέπει σίγουρα να πω τον Βιζυηνό.
      5.  Ποιοι είναι οι συγγραφείς που κυρίως σας επηρέασαν στον τρόπο και στα θέματα γραφής σας;
Το αν με γοήτεψαν και με δίδαξαν οι αγαπημένοι μου συγγραφείς (που ήταν  περισσότεροι απ’ όσους θα μπορούσα εδώ να απαριθμήσω) δεν σημαίνει πως μπορώ να ανιχνεύσω και τις επιδράσεις τους στη γραφή μου. Αφήνω το θέμα στους φιλολόγους του αύριο – αν δε βαριούνται.
 
6.  Αν προτείνατε κάποιο κλασσικό βιβλίο σε έναν έφηβο, ποιό θα ήταν αυτό;
           Διστάζω να απευθυνθώ σ’ έναν σημερινό έφηβο. Τα παιδιά τούτη την εποχή
έχουν πολλά ερεθίσματα και αμέτρητες προσλαμβάνουσες, κυρίως από την εικόνα και τον κινηματογράφο – πρόσφατα και από τις τηλεοπτικές σειρές “ποιότητας”. Αντί για κάποιο βιβλίο λοιπόν θα του έλεγα πως οποιοδήποτε – καλό εννοείται – βιβλία είναι προτιμότερο από οποιοδήποτε κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έπος. Τα βιβλία μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε. Η εικόνα μας επιβάλλει μια δική της αλήθεια – ενώ η λογοτεχνία μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε τη δική μας.

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σας μυθιστόρημα που όμως  είναι, κατά τη γνώμη σας, υποτιμημένο απ’ το ευρύ κοινό;
  
Το ευρύ κοινό έχει τους δικούς του αναγνωστικούς παραδείσους, δεν       χρειάζεται τους δικούς μου.

8. Σε ποιο χώρο προτιμάτε να διαβάζετε συνήθως;

 Στο κρεβάτι. Καθιστός.

9. Πόσα βιβλία διαβάζετε τον χρόνο;
 
Γύρω στα δύο πολύ καλά και γύρω στα είκοσι με τριάντα όχι καλά.
 10. Πείτε μας ένα βιβλίο που θα θέλατε να μεταφερθεί 
στον κινηματογράφο
 
Πρέπει να σκεφτώ κάποιο βιβλίο που αντιπαθώ για να προτείνω τη μεταφορά του    στον κινηματογράφο. Και δεν ξέρω ποιο να διαλέξω.

11. Με ποιόν εκλιπόντα συγγραφέα θα θέλατε να συζητήσετε;

Με τον Φλωμπέρ, με τον Σταντάλ, με τον Μωπασάν. Αλλά και με τον Ραμπελαί αν κατάφερνα να συνεννοηθώ με τα παλιά γαλλικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου