Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

75. 20 Ιανουαρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικες πίτες έκοψε στο «…στο κύμα» ο Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας. Και όταν λέμε πίτες κυριολεκτούμε, γιατί δεν ήταν μία η βασιλόπιτα, αλλά πολλές και διαφορετικές. Και όχι γλυκές, μα αλμυρές και σπιτικές! Επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, παλιά την Πρωτοχρονιά σε αρκετά μέρη της Ελλάδας δεν έφτιαχναν τη συνηθισμένη βασιλόπιτα που ξέρουμε σήμερα και μοιάζει με κέικ, αλλά πίτες με φύλλο, που κατά προτίμηση είχαν γέμιση κρέατος.
Η διάθεση για μια βραδιά παραδοσιακά ελληνική, αλλά και... οι μέρες λιτότητας που διανύουμε, όπως είπαν χαριτολογώντας οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Αντίλογου (εννοώντας προφανώς ότι το γλυκό είναι πολυτέλεια), ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη διοργάνωση. Πάντως, αν ήταν έτσι οι μέρες λιτότητας, ωραία θα ήταν, αφού όσοι βρέθηκαν προχθές στην παρέα δεν ήξεραν τι να πρωτοδοκιμάσουν. Η Άννα με τη βοήθεια της Δήμητρας είχε φτιάξει κασερόπιτα και ζαμπονοτυρόπιτα, η Βασιλική κοτόπιτα - παραδοσιακή συνταγή του χωριού της (Δροσοχώρι Ιωαννίνων), η Κάλια τυρόπιτα και ελιόπιτα, ενώ ο κ. Σταύρος, ο μοναδικός άνδρας που μαγείρεψε, σπανακόπιτα και ξεσκέπαστη τυρόπιτα!
Και επειδή φλουρί δεν υπήρχε, βρέθηκε άλλη λύση. Αφού οι πίτες ήταν πολλές, πολλά ήταν και τα δώρα. Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν λαχνοί και μετά από κλήρωση οι περισσότεροι κέρδισαν από ένα ή ακόμη και δύο βιβλία. Το τελευταίο μάλιστα, ένα λεύκωμα για τους Δελφούς, δόθηκε στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Τσαγκάρη, αγαπημένου φίλου και θαμώνα του «κύματος», που μέσα στο 2008 έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Ήταν μια διαφορετική, ζεστή και πρωτότυπη εκδήλωση κοπής πίτας. Χαλάλι η… ορκωμοσία Ομπάμα που «χάσαμε»!


Της Μαρίας Νίκα απο την εφημερίδα¨"Θάρρος"
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου