Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

166. 17 Αυγούστου 2016







Νηφάκης: Ένας Μανιάτης εκπρόσωπος του Διαφωτισμού στην περιοχή της Καλαμάτας στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα

Την Τετάρτη, 17 Αυγούστου, στις 9:00 το βράδυ, στο Αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου των Σιδηροδρόμων στη Καλαμάτα, στα πλαίσια των ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ που οργανώνουν η ''Ομάδα ''ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ'', ο ''Πολιτιστικός Αντίλογος'' και το ''Ματαρόα''  πραγματοποιηθηκε ομιλία για τη ζωή και το έργο του Νικήτα Νηφάκη από τον μελετητή της βιογραφίας του Δημήτριο Γαλάρη. Ο ομιλητής μετά από πολυετή έρευνα σκιαγραφεί τη φυσιογνωμία του Νηφάκη φέρνοντας στο φώς σημαντικές πτυχές τις πολύπλευρης δράσης του. 

Η μυθιστορηματική ζωή του Νικήτα Νηφάκη (~1753-1825) παραμένει εν πολλοίς άγνωστη και το έργο του έντονα υποτιμημένο. Στόχος αυτής της παρουσίασης είναι να φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τη δράση του. Ο Νηφάκης απέκτησε εξαιρετική για την εποχή του μόρφωση κατά τη μακρά παραμονή του στο Βουκουρέστι. Από το πλούσιο έργο του έχουν διασωθεί διάσπαρτοι περίπου 3.000 στίχοι. Από αυτούς αναδύεται ένα άτομο με πολύ προοδευτικές για την εποχή του κοινωνικές πεποιθήσεις. Στιγματίζει έντονα την καταπίεση των φτωχών από τους προύχοντες, καταδικάζει την κακομεταχείριση που υφίστανται οι γυναίκες και τις βάναυσες διαμάχες που επικρατούν στη Μάνη. Γνωρίζει τη σύγχρονη εξέλιξη των φυσικών επιστημών και των φιλοσοφικών ρευμάτων της εποχής.
Στο έργο του αναφέρονται αυθεντικές πληροφορίες για τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων στην Καλαμάτα των αρχών του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δοθεί στις ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι ο Νηφάκης είναι ο συντάκτης της διακήρυξης προς "τας ευρωπαϊκάς αυλάς", την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης της Καλαμάτας (23 Μαρτίου του 1821).

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης.
Η οπτικοακουστική καταγραφή των Μαθημάτων γίνεται από το kalamatain.gr.


https://www.facebook.com/events/1675375319449499/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου