Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

153. 15 Φεβρουαρίου 2015

Το παράρτημα Μεσσηνίας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και ο Σύλλογος Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού διοργάνωσαν διάλεξη με ομιλητή τον Δρ. Γιώργο Σκούρα ο οποίος  παρουσίασε τα νομίσματα της αρχαίας Θουρίας και την λατρεία της Συρίας Θεάς
Η περιοχή της Αρχαίας Θουρίας περιλαμβάνει τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Άγιος Φλώρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Αμμος, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Αντικάλαμος, Αιπεια, Αριοχώρι, Άρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Μικρομανι, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σπερχογεία , Σταματινό.
Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη και την Μεσσηνία. Και στις δύο περιπτώσεις οικάτοικοί της ήταν «πολύρρηνες και πολυβούται» γι αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 36 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2ο ΠΧ αιώνα μέχρι τον 3ο ΜΧ.
Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων στην περιοχή υπήρχε ο ναός της Συρίας Θεάς , ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο , συνελεύσεις, κλπ) και χώρο ανάρτησης των ανακοινώσεων της εξουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην νότια και κεντρική Ελλάδα.
Ο εισηγητής Δρ Γιώργος Σκούρας  προσπάθησε να παρουσιάσει όλα τα νομίσματα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας και να συνδέσει τα περισσότερα απ' αυτά με την μοναδική ύπαρξη του ιερού και του Ναού της Συρίας Θεάς στο πλαίσιο της αρχαιοκοινωνιολογίας.
  • Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο REX  στις 7 μ.μ.

    www.facebook.com/events/696121260487229 





    2015 περίπου 1 μήνα πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου