Τρίτη 3 Μαΐου 2016

154. 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015




Το «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και οι τρεις από τους τέσσερις φορείς που το δημιούργησαν, δηλαδή η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το Φεστιβάλ Μηδέν, ξεκινούν την διοργάνωση της δεύτερης περιόδου, με τίτλο: ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ, έχοντας σαν εφόδιο την γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην πρώτη ομολογουμένως επιτυχημένη διοργάνωση του Ιανουαρίου του 2014. Η πρώτη εκδήλωση για το 2015 πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπό την αιγίδα του Δήμου του Καλαμάτας

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ






Αριστομένους 95 Καλαμάτα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών ως μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.
Για τον εορτασμό της ημέρας οργανώθηκε μια εκδήλωση με έδρα το Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, που τοποθετεί την γυναίκα ως δημιουργό σε πρώτο πλάνο.
Προβλήθηκαν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα την γυναίκα, φτιαγμένες από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, και έγινε ανοικτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό.
Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το Φεστιβάλ Μηδέν.







www.facebook.com/events/1590133154561385
http://www.elculture.gr/blog/i-gineka-se-proto-plano/

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
Πρόγραμμα
15:15 Πρόλογο της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας Le noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κατά της βίας του Δήμου Καλαμάτας

16:00 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΔΕΝ «F for Female» (51’) παρουσιάζει 14 έργα (από 1 άνδρα και 13 γυναίκες καλλιτέχνες) από 9 χώρες: Καναδάς, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία
17:00 Docville-Λασκάρεως 99, Αθήνα, (47’)της Κατερίνας Πατρώνη. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης μέσα από τις εξομολογητικές αφηγήσεις δύο γυναικών. Ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας και οικογένειας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ. Παρουσία της δημιουργού.
18:00 Excision (57’) της Βίκυς Βελλοπούλου
140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Action Aid ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Παρουσία της δημιουργού.
19:15 Συζήτηση με θέμα Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. Συμμετέχουν οι δημιουργοί των ταινιών με συντονίστρια την Αναστασία Λιόκουρα
20:15 Το Κουτί (11’) της Εύας Στεφανή
Σ’ ένα γηροκομείο στην Κομοτηνή, μία μοναχική γιαγιά στήνει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων φανταστικούς διαλόγους με τον Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στην βουβή τηλεοπτική της συσκευή. Παρουσία της δημιουργού.
20:30 Παίζοντας με τη Φωτιά (80’) της Αννέτας Παπαθανασίου
Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, και ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Παρουσία της δημιουργού.
22:00 Το Δέντρο και η Κούνια (108’) της Μαρίας Ντούζα
Με φόντο μια οικογενειακή συμφιλίωση, η ταινία ξεδιπλώνει έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη. Παρουσία της δημιουργού.
        
                                                                                             















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου