Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

140. 10 Νοεμβρίου 2013




Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Επι-στροφή στην Ιστορία» που συνεχίζονται για 2η χρονιά, ο Πολιτιστικός Αντίλογος παρουσίασε το ντοκιμαντέρ: 

"ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ-Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ"

Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών, συναρπαστικών διαδρομών και ξεχασμένων παραδόσεων που διαπλέκεται με τις εποχές της αναστάτωσης, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, τις διώξεις και τις συλλογικές απογοητεύσεις.
Παρακολουθώντας τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, τους ελληνοαμερικανούς εθελοντές στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου, τις δραστηριότητες των Ελληνικών Εργατικών Εκπαιδευτικών Συνδέσμων και τις απελάσεις του Μακαρθισμού το ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο μία εναλλακτική αφήγηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, η οποία υπογραμμίζει τους μετασχηματισμούς και τις αλληλεπιδράσεις της εθνοτικής καταγωγής, της τάξης και του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στον Αμερικανικό 20ο αιώνα.
Η επιστημονική τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ στηρίχτηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες του Κωστή Καρπόζηλου, ιστορικού στο Columbia University, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με ζητήματα μεταναστευτικού ριζοσπαστισμού και τους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς στα χρόνια της Ύφεσης. Η έμπειρη ματιά του σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα και η δημιουργική ευρηματικότητα του μοντέρ Νώντα Σκαρπέλη, εξασφάλισαν έναν γοητευτικό ρυθμό κινηματογραφικής αφήγησης που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Για το θέμα μίλησε η Ντολόρες Πρωταγόρα -Λιανός παιδίατρος, τέως αναπληρώτρια διευθύντρια Νοσοκομείου Αγία Σοφία με τίτλο: Η ελληνική Αριστερά στην Αμερική. Οι αγώνες της γενιάς των γονιών μου"
Την εκδήλωση  συντόνισε ο ιστορικός Γιάννης Γονατίδης

Στο καφέ "...στο κύμα" στην παραλία της Καλαμάτας Ναβαρίνου 167 την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 στις 7 μ.μ.


https://www.facebook.com/events/441030239342346/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου